Welkom bij de Smappee familie! Ben je klaar om overal en altijd te weten wat er gebeurt in je huis én daar volledige controle over te hebben? Het is mogelijk dankzij het Smappee ecosysteem en de nieuwe Smappee app. Download de nieuwe app Smappee Energy Monitor 2.0 nu via GooglePlay of iTunes, log in en ontdek waarom wij zo enthousiast zijn! Smappee neemt je graag zelf mee op sleeptouw doorheen de vernieuwde app.

1. Krijg onmiddellijk inzicht in je energiegebruik.

Open de app en in één oogopslag zie je de realtimestromen in je huis voor zowel energie, zonne-energie, gas en water. In de gele bol toon ik hoeveel energie je verbruikt in real time. De groene bol geeft weer hoeveel energie je zonnepanelen produceren. Op hetzelfde scherm laat ik je weten hoeveel water en gas je verbruikt hebt die dag.

Benieuwd hoeveel energie verbruikt wordt door toestellen die altijd aan staan? Ik bereken je sluimerverbruik in Watt en percentagegewijs tegenover je totale verbruik. Het totale kostenplaatje? Ook daar heb ik een antwoord op. Scrol naar beneden om te zien hoeveel je energieverbruik je kost, uitgedrukt in de standaard munteenheid van je smartphone.

Op de tijdslijn onderaan zie je welke toestellen vandaag gebruikt werden. Vergeet niet, ik heb 6 tot 8 weken nodig om je huis en je belangrijkste toestellen te leren kennen. Wanneer ik nieuwe toestellen ontdek, plaats ik ze op de tijdslijn. 

2. Bespaar op je energiefactuur.

Ik geef je ook inzicht in je energieverbruik en -productie op lange termijn. Zo probeer ik je bewuster te maken van hoe je energie gebruikt in je huis. Je huis hoeft dus zeker niet op ‘energiedieet’. Door eenvoudigweg efficiënter met je energie om te gaan, bespaar je al snel heel wat zonder aan comfort in te boeten.

Klik op een bubbel en je ziet de grafieken van je energiegebruik. Ook deze data kan je raadplegen voor elektriciteit, zonne-energie, gas en water en dat zowel per dag, per week, per maand als per jaar. Scrol naar beneden voor een totaaloverzicht in kWh en euro, pond, dollar…

Als een ware energiedetective graaf ik nog verder naar je kosten tot op niveau van je belangrijkste toestellen. Selecteer de gewenste maand of het gewenste jaar en in mijn kostenanalyse zie je hoeveel de herkende toestellen je gekost hebben.

Naast een zeer gedetailleerd en gebruiksvriendelijk overzicht, geef ik je graag ook regelmatig een tip om te besparen op korte en lange termijn. Ik ben jouw persoonlijke energiecoach.

Lees zeker verder voor nog meer concrete tips om te besparen met Smappee.

3. Automatiseer en controleer je huis.

Met mij in huis heb je al een slimme tool om je energieverbruik aan te pakken, maar je kan ook heel wat andere slimme tools met het Smappee ecosysteem connecteren onder Controle. Connecteer een Smappee Switch en bedien je belangrijkste apparaten op afstand. Ik meet meteen ook hoeveel energie deze toestellen verbruiken. Ook je thermostaat kan je vanop afstand bedienen dankzij mijn integratie met de Nest ThermostatTM.

Klaar om nog een stapje verder te gaan? Ik neem je graag mee in de wereld van 'the Connected Home'! Ga naar Smappee Scenes en laat je toestellen met elkaar praten. Zo kan je bepaalde gebeurtenissen automatisch doen verlopen om je het leven zo makkelijk mogelijk te maken. Met een paar Smappee Scenes maak je je huis meteen een pak slimmer. Al blijf jij natuurlijk de slimste in huis.

Daarnaast ben ik ook compatibel met heel wat IoT-platformen die verdere automatisatie mogelijk maken, zoals IFTTT, Conrad Connect, Stringify.... Maar er is meer: je kan ook zelf praten met je huis! Met Amazon Echo en de Smappee Switches kunnen toestellen reageren op je stem. Naast je energiedetective en -coach, ben ik ook jouw smart home controlecentrum ;).

Tip! Maak een Import/Export Smappee Scene aan en gebruik je overschot aan zonne-energie om jouw elektrische wagen op te laden.

Tip! Pas je energieverbruik aan naargelang het seizoen. Laat je elektrische rolluiken sluiten wanneer de zon ondergaat.

4. Krijg grip op sluimerverbruik.

Binnen de 24 uur na installatie heb ik al een zicht op jouw sluimerverbruik. Toestellen die je niet gebruikt, verbruiken ook in stand-by modus nog elektriciteit. In de Smappee-app zie je mijn berekening van je sluimerverbruik in Watt en percentagegewijs tegenover je totale verbruik. Wanneer je sluimerverbruik veel hoger ligt dan anders, dan trek ik even aan je mouw. Ik laat je ook weten wanneer je goed bezig bent en al heel wat bespaard hebt op sluimerverbruik. 

Tip! Weg van huis, office uit? Dat kan. Als jouw Smappee Scene op basis van geolocalisatie mij signaleert dat je meer dan 200 m van huis bent, kan ik, d.m.v. een Smappee Switch, je homeoffice automatisch uitschakelen.

 5. Spoor energievreters op

Klik op “Toestellen” en kom alles te weten over je toestellen. Hier vind je de toestellen terug die ik na 6 tot 8 weken heb gedetecteerd, de toestellen die ik submeter via jouw Smappee Switch én de toestellen die ik submeter via jouw Smappee Plus of Smappee Pro. Ik kan toestellen met langlopende programma’s nu ook veel beter detecteren met mijn NILM-technologie, zoals je wasmachine, de droogkast…

Én er is meer: nu kan jij mij ook helpen door me meteen te laten weten welke toestellen ik correct heb gedetecteerd en welke niet. Heb ik een fout gemaakt? Swipe het verkeerd gedetecteerd toestel naar links in je Event lijst. Een succesje? Swipe naar rechts!

Klik op elk toestel om te weten hoeveel het verbruikt of sorteer ze eens volgens “meest gebruikt”. Je wordt er zoveel wijzer en zuiniger van. Sorteer je toestellen volgens “meest verbruikend” om de grote energievreters te ontdekken. Vervang ze door energiezuinige toestellen. Zo zijn oude wasmachines, droogkasten, koelkasten en diepvriezers grote boosdoeners. Zelf waarschuw ik je wanneer het energieverbruik van je diepvries en koelkast plots afwijkt. Misschien heb je de deur opengelaten of is het tijd om te ontvriezen? Of misschien ben je toe aan een energiezuinigere diepvries of koelkast.

Tip! Zet je grote energieverslinders op dieet met een Smappee Switch. Dan geef je ze vanop afstand precies de stroom die ze nodig hebben. 

Verander je energiegewoonte.
Hopelijk is mijn doel geslaagd en ga je nu bewuster om met je energie. Goed voor jouw portemonnee en voor het milieu, nu en voor de komende generaties. En dat is misschien wel mijn grootste pluspunt ;).