Smappee experienceDag, hier ben ik weer, Smappee. Licht op groen! Ik ben succesvol geïnstalleerd en voel me al helemaal thuis. Met mijn app op zak en mijn tips word je de energiemanager van jouw huis. Laten we samen ontdekken hoe je je elektriciteit gebruikt en hoe ik jouw huis energie-efficiënter kan maken.

Word de energiemanager van je huis.

Al meteen na installatie toon ik je je energieverbruik in realtime in mijn app. Ik zal wel 2 tot 3 weken nodig hebben om je huis en de meeste toestellen te leren kennen. Na 6 tot 8 weken kan ik zelfs tot 80% van je verbruik toewijzen. Vul alvast je meterstanden in en vul je profielgegevens aan. Zo kunnen we zeker zijn dat ik optimaal werk. 

Goed nieuws. Je hoeft helemaal geen 8 weken te wachten om te beginnen besparen. Laten we samen meteen van de Smappee experience genieten! 

1. Ga bewust om met energie.

Smappee appIk probeer je bewuster te maken van hoe je stroom verbruikt in je huis, door je inzicht te geven in dat stroomverbruik en in wat dat kost. Je huis hoeft dus zeker niet op ‘energiedieet’. Door eenvoudigweg efficiënter met je energie om te gaan, bespaar je al snel zonder aan comfort in te boeten. Bekijk dus regelmatig je bollenbad en zie in één oogopslag wat er gebeurt in je huis.

In mijn app toon ik je ook welke energieleverancier voor jou de goedkoopste tarieven in de aanbieding heeft. De allergoedkoopste leverancier is zelfs helemaal gratis: de zon. Steeds meer mensen plaatsen zonnepanelen. Je verbruikt dus niet alleen energie, je produceert die ook en je kan die zelfs stockeren in batterijen. Ik houd het overzicht: in de app toon ik je in de groene bol hoeveel energie je zelf produceert. Meer zelfs: met SolarCoin kan je er zelf nog geld mee verdienen ook! Dat zie je in de oranje bol. En daar stopt het niet: bij een overschot kan Smappee Plus die energie toewijzen aan bepaalde toestellen, in een rangorde die je zelf kiest. Of kan je beslissen om tijdens piekperiodes minder te verbruiken en die wasbeurt uit te stellen tot het elektriciteitstarief weer gedaald is. 

Tip! Betrek jouw gezin. Toon je kinderen eens de groei van de grijze bubbel als je de lichten in hun kamer aandoet. Wie het minst verbruikt, wordt beloond.

2. Verander je huis in een smart home

smappee app Comfort PlugMet mij in huis heb je al een slimme tool om je energieverbruik aan te pakken, maar dankzij mijn Comfort Plugs™ bedien je de belangrijkste apparaten in huis op afstand in de app. Met een paar Comfort Plugs™ maak je je huis meteen een pak slimmer. Al blijf jij natuurlijk de slimste in huis.

Klaar om nog een stapje verder te gaan? Ik neem je graag mee in de wereld van 'the Connected Home'! Dankzij IoT-platformen kan ik je toestellen met elkaar laten praten. Zo kan je bepaalde gebeurtenissen automatisch doen verlopen om je het leven zo makkelijk mogelijk te maken. Maar er is meer: je kan ook zelf praten met je huis! Met Amazon Echo en de Comfort Plugs™ kunnen toestellen reageren op je stem. Jij bent de baas, zij de butler. Net als ik. 

Tip! Zal ik je wekken en dan de koffie laten lopen? Of wil je die koffie al ruiken wanneer je wakker wordt? Jij beslist.  Bekijk de Smappee IFTTT recepten. 

Tip! Wist je dat ik je huis ook veiliger kan maken? Stel gewoon een alert in wanneer je garagepoort open of dicht gaat. (Op tips ben ik niét zuinig, nee)

 


3. Krijg grip op sluimerverbruik

Binnen de 24 uur na installatie heb ik al een zicht op jouw sluimerverbruik. Toestellen die je niet gebruikt, verbruiken ook in stand-by modus nog elektriciteit. In de lichtblauwe bol in de Smappee-app zie je mijn berekening van je gemiddelde sluimerverbruik. Wanneer je sluimerverbruik veel hoger ligt dan anders, dan trek ik even aan je mouw.

Laten we samen alvast eens elke kamer aanpakken om je sluimerverbruik te verminderen. Schakel zoveel mogelijk toestellen helemaal uit. In je werkkamer of kantoor bijvoorbeeld: staat je computer helemaal uit?  Heb je de kabel van je smartphone-oplader uitgetrokken? Volgende stop: je woonkamer. Zie je het lichtje van je digicoder nog branden? Heeft je zoon of dochter de game console niet helemaal uitgeschakeld? Wist je dat je televisie een grote sluimerverbruiker is? Zet hem 's nachts gewoon uit.

Tip! Gebruik een Comfort Plug™ met een verdeelstekker in ruimtes met meerdere toestellen. Zo kan je de toestellen in één ruimte met één knop vanop afstand bedienen.

Tip! Weg van huis, office uit? Dat kan. Als de geolocalisatie mij signaleert dat je meer dan 200 m van huis bent, kan ik, d.m.v. een Comfort Plug™, je homeoffice automatisch uitschakelen

 4. Spoor energievreters op

Smappee app detailed billScroll in de app maar eens door je gedetailleerde rekening, klik op elk toestel om te weten hoeveel het verbruikt. Je wordt er zoveel wijzer en zuiniger van. Merk je echte energievreters op? Vervang ze door energiezuinige toestellen. Zo zijn oude wasmachines, droogkasten, koelkasten en diepvriezers grote boosdoeners. Zelf waarschuw ik je wanneer het energieverbruik van je diepvries en koelkast plots afwijkt. Misschien heb je de deur opengelaten of is het tijd om te ontvriezen? Of misschien ben je toe aan een energiezuinigere diepvries of koelkast.

Tip! Zet je grote energieverslinders op dieet met een Comfort Plug™. Dan geef je ze vanop afstand precies de stroom die ze nodig hebben.

 

 

 

 

 

 

Verander je energie gewoonte

Hopelijk is mijn doel geslaagd en ga je nu bewuster om met hoe je energie gebruikt. Goed voor jouw portemonnee en voor de omgeving. Nu en voor de komende generaties. En dat is misschien wel mijn grootste pluspunt ;).