Je kan geen bouwbeurs bezoeken of vakblad openslaan zonder dat het gaat over het Smart Home en de nieuwe vloot aan ‘slimme’ toestellen. Over hoe het Smart Home eruit moet zien heeft iedereen wel een mening, maar over één ding zijn we het allemaal eens: Smart Home is ‘the way forward’. Het leidt niet enkel tot meer controle over je huis, het bezorgt je ook comfort en ‘peace of mind’. Maar in hoeverre zijn consumenten ook op de kar van de Smart Home revolutie gesprongen? Wij polsten bij onze Vlaamse en Nederlandse klanten en de resultaten waren verbluffend. Maar liefst 75% van de bevraagden blijkt in het bezit van Smart Home producten. De slimme lampen (45,76%) en slimme stekkers (44%) zijn het populairst. Daarnaast is ook één op vier klanten in het bezit van een slimme thermostaat en/of een slim beveiligingssysteem. Maar welke toestellen zijn nu de echte must-haves? Joost, R&D Director en ook dé tech guy van Smappee, zet ze voor jou op een rijtje.

1. Ringdeurbel


ring doorbell“Zodra er aangebeld wordt, krijg ik een notificatie toegestuurd. Via de ingebouwde camera zie ik meteen op mijn smartphone wie er voor de deur staat. Maar je kan ook kiezen om die persoon aan te spreken via de camera. Als je dus een onbekende spot, kan je meteen polsen naar de reden van diens bezoek.”

2. D-LinkWi-FiPanTiltDayNightCamera

d-link camera“De D-Link camera neemt foto’s als er op bepaalde tijdstippen beweging gedetecteerd wordt. Deze foto’s stuurt hij dan door naar mijn smartphone. Toen mijn kinderen nog naar het middelbaar onderwijs gingen, stond de camera in de woonkamer en kon ik foto’s opvragen tussen 16:00 en 17:00 om te checken of ze veilig thuisgekomen waren. Als ik op vakantie ben stelt D-Link me ook gerust dat er geen ongewenste bezoekers zijn. Een leuke feature is trouwens dat deze camera gebruikt kan worden om als het ware te skypen: je kan ervoor kiezen om via de app te spreken met de personen die in beeld komen. Heel leuk om mijn vrouw tijdens het koken gezelschap te houden als ik zelf nog niet thuis ben.”

3. Serenarolluiken

serena shades“Ik ben een enorme fan van home automation, en dus ook van slimme rolluiken. Ze gaan vanzelf naar boven of naar beneden in functie van het zonlicht, maar ik kan ze ook manueel via de widget op mijn smartphone bedienen met een simpele ‘swipe & tap’. Dankzij IFTTT kan je zeer creatief met automatisering omgaan. Een leuke tip is om de rolluiken te doen zakken zodra de televisie wordt aangezet.”

4. PhilipsHuelampen

philips hue smart lights“Philips Hue lampen zijn ideaal om een bepaalde sfeer in huis te creëren, omdat je zelf kan instellen welke kleur ze geven en wanneer ze in- of uitschakelen. ’s Morgens word ik op een natuurlijke manier gewekt, omdat de lampen vanaf 06:50 geleidelijk aan feller beginnen te branden. Dankzij de Smappee monitor, die weet wanneer een toestel aan- of afslaat, krijgen de Philips Hue lampen in de slaapkamer via een IFTTT-formule meteen een warm oranje kleur zodra de koffiemachine in de keuken wordt aangezet. Dan weet ik dat het écht wel tijd is om uit bed te stappen. ’s Avonds worden de Philips Hue lampen in de woonkamer automatisch ingeschakeld zodra iemand van de familie op een straal van 100m het huis nadert."

5. Tado slimme thermostaat

tado slimme thermostaat“De slimme thermostaat heeft stapsgewijs de levensstijl van mijn gezin aangeleerd. Tado weet nu perfect wanneer mijn vrouw en ik thuiskomen van het werk en wanneer de kinderen thuiskomen van de les. Wanneer niemand thuis is, gaat Tado vanzelf naar een stand-by temperatuur van 18°C. Omdat hij voorspelt wanneer iemand thuiskomt, gaat de thermostaat automatisch over naar comfort modus een halfuurtje voordat het eerste gezinslid thuiskomt. Zo hebben we het thuis altijd lekker warm en verspillen we een pak minder energie wanneer iedereen de deur uit is.”

6. Apple TV

apple tv“De Apple TV is eigenlijk geen televisie, maar een bakje dat aan je televisietoestel gekoppeld kan worden via een HDMI-kabel. Als je geen smart TV hebt, is dit de ideale oplossing om op een goedkope manier je ‘domme’ televisie intelligent te maken. Op de Apple TV staan namelijk een hoop apps om te netflixen of een film te huren, maar ook om bijvoorbeeld Spotify te streamen op de audio output.”

7. AmazonEcho

amazon echo alexa“Dit toestel is zo veel meer dan een Bluetooth speaker: of je nu wilt weten hoe laat het is, wat er op de kalender staat of welk weer het is: Alexa, de stem van Amazon Echo, zegt het je. Tijdens een romantisch dinertje met mijn vrouw hoef ik enkel maar te zeggen “Alexa, play romantic music” en de avond komt helemaal goed. Alexa wordt ook vaak gebruikt als timer bij het koken. Dan vraag je gewoon: “Alexa, please set a timer for 11 minutes.” Heel handig aan Amazon Echo is ook dat het automatisch op zoek gaat naar andere slimme toestellen in huis. Zo heeft Echo zelf mijn Philips Hue lampen ontdekt, waardoor ik vanuit de woonkamer aan Alexa kan vragen om de lichten in mijn bureau af te leggen. Zelfs als andere mensen aan het spreken zijn of als de muziek aanligt, herkent Alexa vragen of bevelen. De enige voorwaarden zijn dat je de zin begint met ‘Alexa’, en dat je in het Engels of Duits praat – al verwacht ik dat andere talen snel zullen volgen.”

8. Samsungfamilyhubkoelkast

samsung family hub smart fridge“Deze koelkast staat nog op mijn verlanglijstje. Hij heeft een ingebouwde tablet, waardoor de mogelijkheden opeens eindeloos zijn. Zo kan je op de app een foto zien van wat er nog in je koelkast zit en meteen na het werk boodschappen doen zonder eerst een lijstje op te stellen. Wanneer je ‘s morgens aan het ontbijten bent, kan je de kalender raadplegen om te zien wat de dag voor jou in petto heeft. Je kan ook notities nemen, muziek afspelen, … Met het hele gezin samen eten krijg plots een nieuwe dimensie. Er hangt een prijskaartje aan vast, maar als je het mij vraagt krijg je met deze ‘family hub’ waar voor je geld.”

9. Slimmestekkers

Smappee Smart Plugs 6-pack“Er is altijd wel iemand die vergeet een toestel of stekkerdoos volledig uit te schakelen. Een heel grote verbruiker is onze audio-video hoek, die bestaat uit onze televisie, digicorder, Apple TV en versterker. Als je de stekkerdoos een nachtje vergeet uit te schakelen, heb je een pak extra sluimerverbruik verspild. De stekkerdoos is daarom gekoppeld aan een Comfort Plug™. Je kan smart plugs natuurlijk voor veel meer toepassingen gebruiken. Zo laat ik tijdens de kerstperiode de lichtjes van de kerstboom automatisch branden bij zonsondergang.”

10. Smappeeenergiemonitor

energy monitor and app“Ten slotte heb je natuurlijk nog de Smappee energiemonitor. Als hoofd van R&D ben ik dagelijks in de weer met het onderzoeken en verbeteren van de producteigenschappen. We hebben onder andere een flinke uitbreiding gepland van de Smart Home toepassingen, maar het grootste voordeel van Smappee blijft natuurlijk dat je op elk moment vanop afstand je totale energieverbruik en dat van je huishoudelijke apparaten kan opvolgen. Je weet dus precies wat er zich thuis allemaal afspeelt en hoeveel het je kost.”

 

Noot: Om de privacy van Joost te beschermen, werden enkel afbeeldingen van de officiële productwebsite gebruikt.