Klimaatverandering speelt een grote rol in onze samenleving. Dit probleem wordt steeds groter, dus we mogen niet bij de pakken blijven zitten. Maar hoe beginnen we eraan? Dat vroeg ook de Nederlandse zender RTL zich af. Daarom was Smappee zaterdag te gast in het TV-programma ‘WoonTips’. Onze CEO Stefan Grosjean legt uit hoe je als consument je eigen steentje kan bijdragen voor een energie-efficiëntere samenleving, en Smappee gebruikster Kathy toont aan welke rol de energiemonitor Smappee inneemt in haar gezinsleven.

“We staan hier nu in de tuin, en we zijn geen enkel apparaat aan het gebruiken. Dus dan zijn we best wel goed bezig, toch?” vraagt presentatrice Liselotte zich af. Smappee CEO Stefan Grosjean knikt instemmend, maar kaart meteen het sluimerverbruik aan. Iets wat maar al te vaak over het hoofd gezien wordt. Dus goed, sluimerverbruik aanpakken is al één manier om energie te besparen. Maar wat kan je verder nog allemaal doen? Met de Smappee energiemonitor krijg je inzicht in waar je verbruik eigenlijk naartoe gaat. Op basis van die data kan je dan uitmaken welke toestellen energievreters zijn. Bij deze toestellen kan het best de moeite waard zijn om ze te vervangen door een zuinigere versie.

Maar hoe detecteer je nu zo’n energievreter? Op de Smappee-app kon Liselotte zien dat een vijverpomp tot €275 per jaar kost, terwijl dit helemaal niet nodig is! Een pomp dient om algen en dergelijke te verwijderen, dus als die 2 à 3u per dag draait (en afligt in de winter), kan je al makkelijk €200 besparen.

Later in de aflevering polst Liselotte bij de gebruiker zelf. Zo getuigt Kathy dat ze best wel geschrokken was van de grootste verbruiker in haar huis, de diepvries. Ook stond ze versteld van het sluimerverbruik. Sinds ze Smappee heeft, gaat haar gezin veel bewuster om met elektriciteit. En wie bewuster leeft, ja, die gaat automatisch al flink sparen! 

WoonTips was te zien op zaterdag 9 september op de Nederlandse zender RTL4. 
 
 


 Heb je zelf interessante ideeën die je met ons wilt delen? Mail ons welke topics jou bezighouden: s.slabinck@smappee.com