Smappee toestelherkenning

 

Hey, ik ben Smappee. Met mij weet je altijd en overal hoeveel energie je verbruikt, tot op niveau van je belangrijkste toestellen. Inderdaad, dankzij mij hoef je geen energiemeter te kopen voor elk toestel in je huis om te weten wat ze verbruiken. Benieuwd hoe ik jouw belangrijkste toestellen herken? Lees er alles over in deze blogpost!

 

 

 

Zoals Shazam songs herkent, zo herkent Smappee toestellen.

Smappee shazamSamen met mij heb je ook mijn gepatenteerde NILM technologie in huis gehaald. Deze Non-Intrusive Load Monitoring is een load disaggregation technologie. Load disaggregation technologie stelt ons in staat om het energiesignaal van een volledig gebouw op te nemen en dit te verdelen in gegevens die toegewezen kunnen worden aan specifieke toestellen. Hoe ga ik nu concreet te werk? Je kan mij vergelijken met Shazam, de app die liedjes herkent. Dankzij NILM herken ik toestellen aan hun deuntje op je stroomkabel. Ik bedoel zeker niet dat het normaal is dat je koelkast begint te zingen ;). Elk apparaat gebruikt namelijk de elektrische stroom op zijn eigen manier en heeft zo een eigen elektrische melodie.

Laat me even een voorbeeld geven: een koffiezet van 1500 Watt klinkt anders dan een microgolfoven van 1500 Watt. Ook al duurt het liedje even lang, ik kan de twee melodieën uit elkaar halen en de toestellen bestempelen in mijn app als ‘Toestel 1’ en ‘Toestel 2’. Om deze correct te benoemen, heb ik wel een handje hulp nodig van jou. Zoals: is het de koffiezet of microgolfoven?

Telkens wanneer een toestel aan- of uitgeschakeld wordt, merk ik deze elektrische melodie op. Hoe vaker je je koffiezet aan- en uitschakelt, hoe sneller ik zijn elektrische melodie ga herkennen. Na mijn installatie heb ik dus eventjes tijd nodig om je belangrijkste toestellen op te sporen. Natuurlijk hangt het ervan af hoeveel toestellen je in huis hebt, maar gemiddeld herken ik na 2 tot 3 weken de meeste toestellen. Na 6 tot 8 weken kan ik zelfs tot 80% van je verbruik toewijzen. Herken ik je toestellen niet snel genoeg? Dan kan je me heel gemakkelijk helpen! Zet je een paar toestellen eens aan en uit? Zo kunnen we samen meer toestellen vinden.

Was toestelherkenning maar zo eenvoudig!

Precies omdat ik zoals Shazam werk, worstel ik ook met enkele beperkingen. Denk maar aan hoe moeilijk het is om een liedje te identificeren met je Shazam app op een groot festival met acht podia, waar er op elk podium een ander muziekgenre wordt gespeeld: hardrock, metal, pop, elektro, jazz… Om nog maar te zwijgen van het luide gepraat, gelach en gezang van de feestgangers. Met alle elektrische deuntjes van jouw lichten, keukentoestellen, computers en printers, tv’s en gameconsoles, laders, enz. hoor ik dus voortdurend een gigantisch symfonisch orkest waaruit ik verschillende instrumenten (toestellen) probeer te herkennen. In de volgende drie situaties is exacte toestelherkenning voor mij niet eenvoudig:

  • Net zoals de muziek van een cello en contrabas moeilijk uit elkaar te houden zijn, heb ik er moeite mee toestellen met een gelijkaardige elektrische melodie uit elkaar te houden, zogenaamde “tweelingen”. Bijvoorbeeld toestellen met een gelijkaardig vermogen, zoals koffiemachines en waterkokers.
  • Een liedje waarin verschillende melodieën elkaar opvolgen - ooit ‘Les lacs du Connemara’ gehoord? - kan best verwarrend overkomen en niet als één geheel beschouwd worden. Op dezelfde wijze kan ik toestellen met een variabel vermogen en dus zonder een éénduidige elektrische melodie, niet interpreteren. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp of een televisietoestel met ambilight.
  • De kans is reëel dat je na een hardrockconcert meerdere gemiste oproepen hebt op je smartphone. De ringtone is nu eenmaal veel moeilijker hoorbaar als die overstemd wordt door andere, sterkere geluidsbronnen. Zo heb ik ook moeite om zogenaamde ‘stille’ toestellen te horen.  Dat zijn toestellen die minder dan 30 Watt verbruiken, zoals bijvoorbeeld LED-lampjes.

Geen zorgen! Ik registreer wel altijd uiterst nauwkeurig het totale verbruik van je hele huis, ook al herken ik de lichten in je garage of je televisie niet meteen. In het bollenbad van mijn app lees je toch het totale verbruik, inclusief het verbruik van de niet-gedetecteerde toestellen.

Nu kan ik je energiemonitoring optimaliseren met de Smappee Plus

Eureka! De beperkingen in mijn technologie voor apparaatherkenning behoren voorgoed tot het verleden dankzij mijn slimste energiemonitor tot nog toe: Smappee Plus. Dankzij de submeteringfunctie kan ik nu ook apparaten met complexere melodieën monitoren. Benieuwd hoe ik dat doe? Wel, Smappee Plus heeft extra ingangen waarop klemmen kunnen worden gemonteerd. Zo kan ik subkringen meten en dus bepaalde apparaten alleen of samen monitoren en weergeven in mijn app. Je warmtepomp of airconditioningsysteem heeft voortaan geen geheimen meer voor mij ;-).

Goed voor je portemonnee en het milieu

Smappee app detailed billSpoor toestellen op die je energie verslinden en vervang ze, krijg grip op je sluimerverbruik, ontvang meldingen bij lekken of gevaar… Zo creëer je meer comfort, weet je precies wat er gebeurt in je huis en kan je tot 30% besparen op je energiefactuur.

Let’s go! Installeer me maar. Wil je zien hoe het moet? Bekijk dan zeker de Quick Install Guide in de verpakking en de installatievideo’s en installatiehandleidingen op de website. Laten we samen de Smappee experience ontdekken in mijn volgende blogpost!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een leuk weetje

Ik heb trouwens nog een leuk weetje! Mijn NILM technologie werd uitgevonden door George W. Hart, Ed Kern en Fred Schweppe van MIT in de vroege jaren ‘80… Ik was echter het eerste product ter wereld met deze technologie dat te koop was voor bij jou thuis. Met mij in huis zetten we samen wetenschap om in realiteit!