Heb je je ooit afgevraagd hoe één simpel Smappee toestelletje erin slaagt alle belangrijke toestellen in huis te detecteren vanuit slechts één plaats (namelijk je zekeringkast)? Wel, ken je Shazam, die app die liedjes herkent? Smappee is de Shazam voor elektriciteit. Lees hier hoe het werkt!

Jouw exacte totale energieverbruik in real-time

Zodra je hem aan de zekeringskast hebt bevestigd, ‘hoort’ de Smappee monitor als het ware de energie die door je huis stroomt. Dit kan je ook meteen zien in de Smappee app: deze toont je de real-time indicatie van je totale energieverbruik. Probeer het maar eens: zet de waterkoker aan en maak een lekker kopje thee. Je zult zien dat de grijze bubbel in de app meteen groter wordt. Bovendien verschijnt er een tekstvak dat zegt hoeveel watt deze waterkoker verbruikt. Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles: Smappee gaat nog veel verder.

Toestelherkenning

De toestelherkenning van Smappee is gebaseerd op een baanbrekende technologie die NILM ((Non-Intrusive Load Monitoring) heet. Hoe werkt het? Elk toestel gebruikt de elektrische stroom op zijn eigen manier. Je zou kunnen zeggen dat ze elk hun eigen elektronische handtekening hebben. Telkens een toestel aan- of afgezet wordt, merkt Smappee deze elektronische handtekening op en erkent hij het aan- of uitzetten als een ‘gebeurtenis’. Naarmate een toestel vaker aan- en afgezet wordt, zal de Smappee monitor diens elektronische handtekening herkennen. Maar het vraagt tijd om de gebeurtenissen aan het juiste apparaat te koppelen. Het woord zegt het zelf: toestelherkenning.

De NILM-techniek kan vergeleken worden met het principe van Shazam. Stel je eens een overbevolkt café voor, waar een DJ set, de radio én de televisie allemaal tegelijk aan staan. Om nog maar te zwijgen van het luide gepraat, gelach en gezang van de feestgangers. Als je dan een liedje wilt identificeren met je Shazam app, zal dit stukken moeilijker verlopen dan in een rustige omgeving. Dit is het titanenwerk waar ook jouw Smappee mee te maken krijgt: hij hoort een concert aan lichten, frigo’s, opladers, enz. die allemaal tegelijk hun eigen elektronische melodie zingen. Uit dat allegaartje moet jouw Smappee de verschillende melodieën (toestellen) herkennen. Laten we een voorbeeld nemen: een lamp van 60 Watt klinkt anders dan een koelkast van 60 Watt. Ook al duurt het liedje even lang, Smappee kan de twee melodieën uit elkaar halen en de toestellen bestempelen als ‘toestel 1’ en ‘toestel 2’. Maar, precies omdat Smappee zoals Shazam werkt, worstelt hij ook met enkele beperkingen:

  • Net zoals twee gelijkaardige muziekinstrumenten moeilijk uit elkaar te houden zijn, heeft Smappee er moeite mee toestellen met een gelijkaardige elektronische handtekening uit elkaar te houden (bv. toestellen die een warmte-element bevatten, zoals broodroosters of waterkokers).

  • Een liedje waarin verschillende melodieën elkaar opvolgen (ooit ‘Les lacs du Connemara’ gehoord?) kan best verwarrend overkomen en niet als één geheel beschouwd worden. Op dezelfde wijze kan Smappee toestellen met een variabel vermogen niet eenduidig interpreteren. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp of een televisietoestel met ambilight: Smappee zal de opgesplitste melodieën horen en die elk als een apart toestel herkennen.

  • De kans is reëel dat je na een hardrockconcert meerdere gemiste oproepen hebt op je smartphone. De ringtone is nu eenmaal veel moeilijker hoorbaar als die overstemd wordt door andere, sterkere geluidsbronnen. Zo heeft ook Smappee moeite om zogenaamde ‘stille’ toestellen (i.e. die minder dan 30 Watt verbruiken, zoals LED-lampjes) te horen.

Sluimerverbruik

Sommige toestellen lijken nauwelijks volledig aan- of uitgeschakeld te zijn en blijven dus in de zogenaamde stand-by modus. Bijgevolg hoort Smappee dus ook geen ‘gebeurtenissen’ (aan- of uitzetten), en dus ook nooit de elektrische handtekening van het toestel. Hoe weet Smappee dan hoeveel je sluimerverbruik bedraagt? Smappee kent het exacte totale stroomverbruik. Als hij daarvan het verbruik aftrekt van de toestellen die hij wél gehoord heeft, dan is het resterende verbruik logischerwijs het sluimerverbruik. Dankzij Smappee’s knap staaltje rekenwerk zie jij zo in de blauwe bol op je Smappee-app het gemiddelde sluimerverbruik van de afgelopen 24 uur.

Steeds betere technologie

Terwijl wij onophoudelijk onze baanbrekende toestelherkenning aanscherpen, geniet jij gegarandeerd van de positieve impact die de Smappee monitor heeft op je energiebesparingen. Enkele exclusieve voordelen geven jou als Smappee-gebruiker namelijk een flinke voorsprong op de anderen:

  • Los van welke toestellen al dan niet reeds in de app zijn toegevoegd: het real-time verbruik in de grijze bubbel is feilloos.

  • Energievreters opsporen is kinderspel geworden.

  • Je hebt eindelijk zicht op hoeveel je sluimerverbruik bedraagt.

  • Terwijl anderen nog te maken hebben met een onduidelijke (en slechts jaarlijkse) energierekening, heb jij toegang tot een gedetailleerd overzicht van hoeveel al jouw belangrijkste toestellen verbruiken (en kosten) per dag, per maand en per jaar.

  • Je kan je huishoudtoestellen vanop afstand bedienen dankzij de compatibiliteit van je Smappee-app met Comfort Plugs™, IFTTT en Stringify.

Enthousiast als ze zijn, willen onze ontwikkelaars de toestelherkenning helemaal op maat van jouw behoeften ontwikkelen. Daarom is alle feedback meer dan welkom: alle mogelijke problemen of suggesties worden in rekening gebracht bij de verdere ontwikkeling van onze NILM-technologie. Zo hebben we ervoor gezorgd dat onze meest recente versie van de NILM-technologie, NILM 2.0, de verwarring tussen verschillende apparaten vermindert én belangrijke toestellen zoals je koelkast of frigo automatisch benoemt.