Ook al zijn de energiemonitor en de Smappee-app erg eenvoudig in gebruik, het is altijd mooi meegenomen om te weten hoe anderen het aanpakken. Daarom laten we een aantal Smappee-gebruikers aan het woord en laten hen vertellen hoe de energiemonitor hun gedrag veranderde. Vandaag is dat Hans Delabie, één van de bezielers en co-founder van Smappee. Maar we interviewen hem niet in zijn hoedanigheid van co-founer, maar wel als VIP-gebruiker, die het product door en door kent en ons dus ongetwijfeld heel wat interessants te vertellen heeft.

Kan u even uw gezinssituatie schetsen, zodat we ons een beeld kunnen vormen van uw energieprofiel?

We wonen met ons gezin in een alleenstaande woning van een 20-tal jaar oud. Van onze 3 dochters zijn er ondertussen 2 het huis uit. De derde is kotstudente en woont gemiddeld een 3-tal dagen per week thuis. Zelf werk ik voltijds, mijn vrouw halftijds, waardoor er enkel in de namiddag verbruik is in huis.

Met Smappee zou je tot 30% kunnen besparen op je energiefactuur. Hoeveel hebt u daadwerkelijk kunnen besparen en hoe hebt u dat concreet aangepakt?

Sinds we Smappee 3 jaar geleden installeerden, is onze energiefactuur met 23,5% gedaald, van 5100 naar 3900 kWh. Hoe? Enerzijds door anders met energie om te gaan, anderzijds door een aantal inefficiënte toestellen in huis te vervangen.

Laat ik met dat laatste beginnen. In onze garage staat een twee meter hoge toren, half koelkast, half diepvries.  Toen ik de DNA-fiche van dat toestel in de Smappee–app raadpleegde, zag ik een verbruik van 207 kWh per jaar en een kost van € 52. Absoluut normaal voor zo’n toestel. Maar toen ik hetzelfde deed voor de koelkast in onze keuken, kwam ik tot een interessante vaststelling. De kost op jaarbasis bedroeg € 65, voor een veel kleiner toestel, en zonder diepvries. Nochtans leek de koelkast nog prima te werken. Maar dat die € 65 per jaar kostte, was niet pluis. Daarom deden we de oude koelkast van de hand, kochten een nieuw en energiezuinig model en betalen er nu nog € 21 per jaar voor. Zonder Smappee had ik die energieslurpende koelkast nog jaren gebruikt.

Ook onze verlichting pakten we aan. Uit de realtime informatie in het bollenbad bleek dat we meer verbruikten als mijn vrouw een boek zat te lezen dan als we televisie keken. De schuldigen waren de 7 spots in de zithoek, samen goed voor 350 Watt. Een hoog verbruik en absoluut niet nodig!  Het led-lampje dat we ons aanschaften, is minstens even comfortabel en een stuk zuiniger. Ook keken we vroeger televisie met 4 spots van elk 50 Watt aan. De dimmer op die spots werd zo goed als nooit gebruikt. Tot ik in de Smappee-app zag dat de 4 spots samen maar 50 Watt verbruikten als ze gedimd waren. Sindsdien dimmen we die lampen dus altijd. Niet alleen kost het ons minder, op die manier televisie kijken is ook een stuk aangenamer.

U zei dat u ook uw energiegedrag aanpaste? 

Inderdaad. Een kleine wijziging waar we zo’n € 50 per jaar mee uitsparen, is hoe we met ons koffiezetapparaat omgaan. Vroeger lieten we de koffie, eens hij was doorgelopen soms wel tot een uur op het apparaat staan, om hem daar warm te houden. Nu gieten we de koffie meteen in de thermos na de doorlooptijd van 12 minuten, waardoor we op een 5de van de energiekost zijn teruggevallen. 

Maar de grootste gedragsverandering kwam er nadat ik de app ook op de smartphones van mijn vrouw en mijn dochters had geïnstalleerd. Vroeger bleven er bij ons in huis nogal vaak lichten branden in ruimtes waar niemand was. Werd er iets in de garage te drinken gehaald, dan kon je er donder op zeggen dat er onderweg één of meerdere lichten bleven branden. Met de Smappee–app zagen we zwart op wit wat dit kostte en sindsdien – en ik ben blij dat het duurzaam gebleken is – worden alle lichten netjes uitgedaan bij het verlaten van een ruimte. En als ik er zelf al eens eentje vergeet, dan word ik erop gewezen dat Smappee dat helemaal niet leuk zal vinden. Soms lijkt Smappee wel een extra lid van ons gezin.

Wil je ook weten hoe Hans de Smappee-app optimaal benut en hoe hij van de Smart Home features gebruik maakt? Hou dan zeker deze blogspot in de gaten!