Monitor Smappee stopt verborgen lekken en exploderende waterfacturen 

1 juni 2016 - Bijna één op vijf Belgische gezinnen heeft al eens te kampen gehad met een lek in de waterleiding thuis. Dat blijkt uit een enquête naar aanleiding van de lancering van de Smappee gas- en watermonitor, een nieuwe monitor die na je elektriciteitsverbruik ook je gas- en waterverbruik van minuut tot minuut in de gaten houdt. “Het grootste probleem zijn de verborgen lekken, die je meestal pas ziet op je waterfactuur en je gemakkelijk duizenden euro’s kunnen kosten”, zegt Stefan Grosjean, oprichter van Smappee. “Weggegooid geld, want de technologie bestaat om je waterverbruik gemakkelijk te monitoren via je smartphone en verborgen lekken snel te ontdekken.”

Smappee vroeg in samenwerking met iVOX aan 1.000 Belgen of ze al last hebben gehad van een lek in hun waterleiding. 17 procent gaf aan thuis al een waterlek te hebben gehad. De kosten van zo’n lek kunnen behoorlijk hoog oplopen: bij 3,5 procent van de gezinnen kostte het tussen 100 en 500 euro om de schade te herstellen, bij 2,8 procent bedroeg de factuur voor het dichten van het lek zelfs meer dan 500 euro.

“Maar dat is nog peanuts bij de schade die een verborgen lek kan aanrichten”, zegt Stefan Grosjean. “Die ontdekken mensen meestal pas als hun waterfactuur in de bus valt. Weken, zelfs maanden later. Tegen dan kunnen de kosten al uit de pan swingen. Een gaatje van twee millimeter in een waterbuis komt overeen met een lek van 192 liter water per uur, ongeveer het dubbele van het gemiddeld dagelijks waterverbruik per persoon in een Belgisch gezin. Voor je het weet, zorgt zo’n verborgen lek voor een waterfactuur van een paar duizend euro.” 

Verlies van tienduizenden euro’s

Er bestaan compensatieregelingen bij de watermaatschappijen, maar die leggen meestal strenge voorwaarden op. Zo moet het waterverlies door het lek al aanzienlijk zijn – een veelvoud van de normale waterfactuur – en in de meeste gevallen wordt ook maximaal de helft van het financiële verlies vergoed.

Uit cijfers van De Watergroep blijkt dat de verschillende Vlaamse watermaatschappijen in 2014 in totaal 1.384 gezinnen (zo’n 60 procent van het totaal aantal aanvragers) een minnelijke schikking toekenden na abnormaal hoog waterverbruik. Het gemiddelde bedrag van de toegekende schadevergoeding bedroeg 1.845 euro. Uitschieters boven 10.000 euro kwamen bij verschillende watermaatschappijen voor, in één geval liep de minnelijke schikking zelfs op 32.302 euro. Bij de klanten van de Antwerpse watermaatschappij Pidpa bedroeg het waterverlies na een verborgen lek vorig jaar gemiddeld 525 m³, vier keer het normale jaarlijkse waterverbruik van een doorsnee gezin. Maar in sommige gevallen liep het op tot meer dan 4.000 m³. 

Real-time data halen waterfactuur naar beneden

“Waterverspilling is een geweldig groot, maar ook een geweldig onderschat probleem”, vindt Stefan Grosjean. “Voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee. Watermaatschappijen sturen alleen iemand ter plekke als het waterverbruik extreem afwijkt van wat normaal is. Wij moedigen de gebruikers aan om het heft in eigen handen te nemen. Om zelf hun verbruik op de voet te volgen en terug te dringen, om zelf water én geld te besparen.”

Na de energiemonitor voor elektriciteitsverbruik bij consumenten en kleine en middelgrote ondernemingen lanceerde Smappee daarom in maart 2016 ook een monitor die je real-time data over je waterfactuur doorgeeft.

“Water wordt niet alleen steeds schaarser, het wordt wereldwijd ook steeds duurder. Tussen 2000 en 2014 steeg de waterfactuur voor een gemiddeld Vlaams gezin van 108 naar 357 euro per jaar. Bovendien maakte de 15 kubieke meter gratis water plaats voor een progressief tariefstelsel: wie meer verbruikt, moet ook een hoger tarief betalen. Door je waterverbruik goed te monitoren, kan je verborgen lekken ontdekken voor ze je waterfactuur doen exploderen."