19 janari 2016 – In samenwerking met de Bond Beter Leefmilieu maakte Dobbit TV een reportage over energiezuinig wonen en over de Smappee energiemonitor. Energie expert Mario Verhellen van de Bond Beter Leefmilieu brengt een bezoekje aan Smappee-gebruikster Katie Verhelst.  Aan de hand van Smappee evalueert hij het energiegebruik in de woning en geeft Katie tips om te bezuinigen.

Om efficiënt met energie te kunnen omspringen, is het belangrijk te weten welke toestellen in huis de grootste verbruikers zijn.  De slimme  energiemonitor van Smappee toont ons niet alleen hoevéél we verbruiken, maar geeft ook een gedetailleerd realtimeoverzicht  voor alle belangrijke apparaten.  Eens we daar zicht op hebben,  kunnen we actie ondernemen om energie te besparen.

Een eerste stap in de goede richting is de aanschaf van energiezuinige toestellen. Maar wist je ook dat :

  • de diepvries het best niet in een kleine gesloten ruimte staat?

    Tip ! Plaats de diepvries in een koele en bij voorkeur ruime omgeving, daar verbruikt hij het minst. Ontdoe je diepvries ook regelmatig van ijs. Zo garandeer je een optimaal rendement.
  • de grootste energiekost van een wasmachine het opwarmen van het water is?

Tip ! Was nooit op een hogere temperatuur dan nodig.  10°C meer of minder zal met een goed wasproduct het verschil niet maken, maar het scheelt wel zo’n 40 € per jaar op je energiefactuur.

  • de droogkast een echte energievreter is?

    Tip ! Kies het juiste programma : wasgoed hoeft niet altijd kastdroog te zijn. Strijkdroog is even goed. Bovendien – het woord zegt het zelf - strijkt dat veel makkelijker en energiezuiniger.  Het goedkoopste alternatief is natuurlijk de waslijn buiten of, als het weer dat laatste niet toelaat, een wasrekje in een open en goed verluchte ruimte. Als je weet dat de droogkast je per beurt 0,5 € kost, kan de waslijn goed zijn voor een besparing van 50 € per jaar.
  • sluimerverbruik  nog steeds een grote boosdoener is?

    Tip! Denk eraan om toestellen volledig uit te schakelen in plaats van ze stand-by te laten staan. Laat de stekker van ongebruikte apparaten nooit in het stopcontact, want ook dan verbruiken ze energie. Alert zijn voor sluimerverbruik kan je zo’n 25 € per jaar opleveren.

Je kan de reportage hier bekijken.