Bovenaanzicht Smappee energiemonitor

Smappee monitor registreert op één punt je exact huishoudelijk verbruik én herkent je toestellen.

Het sluimerverbruik van huishoudelijke toestellen kan al snel oplopen tot 200 EUR per jaar. Negen op tien Vlamingen heeft ook geen zicht op hoeveel kWh hij verbruikt, laat staan welke (verborgen) energievreters doorwegen in de energiefactuur. De Vlaamse technologie-startup smappee lanceert een energiemonitor, die met één eenvoudige aansluiting ter hoogte van de verdeelkast in staat is om het exact huishoudelijk verbruik weer te geven én je elektrische toestellen te herkennen. Alle gegevens worden bovendien real-time gemeten en weergegeven via een app voor smartphones en tablets.

“De tijd is nu rijp”, zegt oprichter Stefan Grosjean. “Er is een bewustwording bij de consument op het vlak van energieverbruik. Tegelijk zorgt de opmars van het ‘internet of things’, smartphones en de cloud ervoor dat de infrastructuur voorhanden is om op een betaalbare manier software ter beschikking te stellen van de consument en dit door het gebruik van apps. Bovendien heeft de consument  toestellen als tablets en smartphones sowieso al in huis. Alle puzzelstukjes liggen nu samen om een uiterst nauwkeurige, betaalbare oplossing voor energiemanagement voor consumenten op de markt te brengen.”

Slim en gebruiksvriendelijk

De technologie van smappee herkent de verschillende “storingspatronen” van elk apparaat dat is aangesloten (een beetje zoals wij melodieën herkennen). Zo worden de verschillende apparaten en hun verbruik continu gemonitord en worden die gegevens in real-time doorgestuurd naar een overzichtelijke app. Door één eenvoudige aansluiting ter hoogte van de verdeelkast heb je zicht op al je energieverbruik, waardoor je geen aparte plug-ins nodig hebt per toestel.

Plotse pieken, verborgen energievreters of ongewoon verbruik van een verouderde machine - smappee registreert alle huishoudelijke verbruiksgegevens en geeft het uitgesplitste en het totale verbruik weer op je smartphone of tablet. Daarnaast kan je ook de opbrengst van je zonnepanelen opvolgen.

“We hebben alle bestaande oplossingen vergeleken en ik durf te zeggen dat smappee de enige tool is die zowel het totaalverbruik van het ganse huis meet als alle toestellen in huis kan opsplitsen ”, vertelt Stefan Grosjean. “De energiemonitor biedt de consument een volkomen helder zicht op waar en wanneer hij energie verbruikt, wat hem de mogelijkheid biedt om actief in te grijpen. Bovendien ontwikkelden we smappee als een betaalbare consumentenoplossing die je terugverdient in minder dan twee jaar.”  

 Alle gegevens meteen beschikbaar via de smappee app

De smappee app toont de gebruiker het totaalverbruik, het sluimerverbruik en de opbrengst van zijn zonnepanelen, waar en wanneer hij dat wil. Zo weet de gebruiker precies welke actie hij moet ondernemen om zijn energieverbruik bij te sturen. De applicatie geeft duidelijke grafieken weer met verbruik en energiekosten op dagelijkse, maandelijkse of jaarlijkse basis. Ze geeft ook in een overzichtelijke tijdslijn aan wanneer een toestel aan- en uitschakelt. Naar analogie met andere sociale media zoals FourSquare, kunnen smappee-gebruikers via de app ’awards’ verzamelen en hun energieprestaties delen met vrienden en familie.

“Het besef dat duurzaamheid en ecologie belangrijk zijn, raakt stilaan overal ingeburgerd. Net zoals we het nu als storend ervaren wanneer iemand niet selectief sorteert, zullen we het vreemd vinden wanneer iemand niet bewust omgaat met zijn energieverbruik en niet weet hoeveel hij verbruikt en waar het naar toe gaat. Met de smappee app geven we consumenten alles in handen om samen te zoeken naar tips en manieren om energie-efficiënter te wonen en te leven”, voegt Grosjean toe.

Eenvoudige installatie

In tegenstelling tot traditionele energiemeters wordt smappee maar op één plek geïnstalleerd. Er komen geen breekwerken of extra kabels bij kijken, noch meetinstrumenten aan elk stopcontact of stroompunt.

De smappee monitor wordt aangesloten via een stroomklem die eenvoudig over de stroomkabel wordt geclipt en beperkt is tot één aansluiting ter hoogte van de verdeelkast. De installatie gebeurt dus zonder direct contact met de elektriciteit. Eens geïnstalleerd synchroniseert smappee meteen alle gegevens met de app.

Smappee ontving voor de ontwikkeling steun van het IWT en bereidt momenteel een aanvraag voor om zijn technologie te beschermen met een octrooi.

De energiemonitor is verkrijgbaar via de e-shop www.smappee.com vanaf 169 EUR (BTW inclusief). Als je ook de opbrengst van je zonnepanelen wil monitoren, betaal je slechts 30 EUR extra. De smappee-app is beschikbaar in de Apple App Store en de Google Play Store.

“Afhankelijk van het huidig consumptiepatroon van de gebruiker zal hij in een periode van twee tot maximaal vier jaar zijn investering dubbel terugverdiend hebben. Waar vind je vandaag nog een investering met een interest van 25%? Bovendien werk je mee aan een duurzamere wereld voor iedereen”, besluit Grosjean.