Stefan Grosjean, oprichter en CEO van Smappee

Bij de start van de klimaattop in Parijs lanceert Stefan Grosjean, oprichter en CEO van Smappee, een idee dat tot 12% minder elektriciteitsverbruik kan leiden. Op dit moment krijgen consumenten slechts één keer per jaar inzicht in hun energieverbruik, met name bij de jaarlijkse eindafrekening. Nochtans hebben studies aangetoond dat inzicht in het verbruik, kan leiden tot een besparing van 12%. Stefan Grosjean stelt voor om alvast te starten met een simpel sms’je dat de klant op de hoogte brengt van zijn verbruik. “Waarom krijg ik op het einde van de maand wel een bericht als ik teveel gebeld heb, maar niet als ik teveel verbruik? Energie is nochtans een veel grotere kost!”

Stefan Grosjean, oprichter en CEO van de Kortrijkse start-up Smappee en expert op het vlak van energiemanagement, stelt zich vragen bij de traagheid waarmee de energiesector evolueert. Zoals internet en de gsm de telecomsector volledig hebben veranderd, zo zal de energiesector ook drastisch moeten wijzigen. Op dit moment gaat de vooruitgang echter te traag. In aanloop van de klimaattop in Parijs wil Stefan Grosjean de sector wakker schudden.

Transparantie zorgt voor besparing

“Op dit moment krijgen klanten niet de informatie waar ze recht op hebben,” aldus Stefan Grosjean. “Ik vind dat je dezelfde dienstverlening mag verwachten als bij een telecomoperator. Het zou geen uitdaging mogen zijn voor de netbeheerder en je energieleverancier om een eenvoudige sms te sturen als we over een bepaalde limiet gaan. Nog beter zou zijn om het stroomverbruik echt inzichtelijk te maken voor iedereen. Dat is een kwestie van transparantie en het levert automatisch aanzienlijke besparingen op.”

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dagelijkse of wekelijkse feedback, bijvoorbeeld via sms, leidt tot een energiebesparing van 8,4%, simpelweg omdat gebruikers bewuster omgaan met hun verbruik. Realtime inzicht in hun verbruik kan zelfs leiden tot een besparing van 12%. Dat is uiteraard een goede zaak voor het klimaat, want het leidt tot een verminderde CO2-uitstoot. Daarnaast is het ook een financiële besparing. Rekening houdend met het gemiddelde verbruik van huishoudens in ons land, zou het voor België in totaal kunnen neerkomen op een besparing van 322 miljoen euro. Voor Stefan Grosjean is de klimaattop in Parijs een goede reden om hier werk van te maken.

“We moeten niet wachten met in actie te schieten tot beleidsmakers regels uitvaardigen”, vertelt Stefan Grosjean. “Energie zal de komende jaren, net zoals we bij afvalsortering hebben gezien, een duurzame gedragsverandering doormaken. Wat nu normaal verbruik is, zal over tien jaar ondenkbaar zijn. Huishoudens zullen gedecentraliseerde power units worden met slimme toestellen op basis van internet of things. Als de energiesector slim is, neemt ze zelf het heft in handen. Een eenvoudig sms’je kan echt niet zo moeilijk zijn, terwijl het voor consumenten en KMO’s een aanzienlijke besparing zou opleveren.”

Een supermarkt zonder prijskaartjes

Stefan Grosjean heeft een duidelijk beeld van de toekomst van de energiesector. Er zal veel meer groene stroom zijn en daarvoor zullen investeringen nodig zijn. In tussentijd moeten we vooral minder energie verbruiken, in afwachting van meer groene stroom. Om dat te kunnen doen, hebben we dringend een beter overzicht nodig van dat verbruik.

“Parallel met de gsm-factuur, waar je nu de prijs voor elk telefoontje gepresenteerd krijgt,” verklaart Stefan Grosjean, “moet je kunnen weten hoeveel kWh je verbruikt. De huidige situatie is echter alsof je gaat winkelen in een supermarkt zonder prijsaanduidingen en pas aan de kassa de rekening krijgt gepresenteerd. Dat is volledig achterhaald.”

Met zijn start-up Smappee bewijst Stefan Grosjean overigens dat ook consumenten proactief het heft in handen kunnen nemen. Smappee heeft een gelijknamige slimme energiemonitor ontwikkeld, die consumenten en bedrijven helpt om bewuster om te gaan met energie. Stefan Grosjeans oproep aan de energiesector ligt dan ook in het verlengde daarvan: we moeten ons geen zorgen maken over het klimaat, we moeten er iets aan doen.