World water week

Het is World Water Week. Nu de gevolgen van de klimaatverandering steeds duidelijker worden en de energieprijzen overal ter wereld stijgen, is het hoog tijd om anders om te springen met water en energie. Met Smappee leer je minder water te verbruiken en kan je zo heel wat energie én geld besparen.

De meesten onder ons weten wel dat we zuinig moeten omspringen met water, maar we staan er vaak niet bij stil dat er een verband is tussen ons energie- en waterverbruik. Water verwarmen om te douchen, de was te doen, ons te scheren, te koken en schoon te maken, vereist heel wat energie. Als je bijvoorbeeld een elektrische boiler hebt, zijn de kosten voor warm water goed voor maar liefst 25 procent van je energiefactuur. Door enkele kleine veranderingen kunnen we niet alleen water besparen, maar wordt ook onze elektriciteitsrekening heel wat goedkoper.

Water besparen … hoe begin je eraan?

Eerst en vooral moeten we beter inzicht krijgen in hoeveel water we precies gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 95 procent van het water dat onze woning binnenkomt door de afvoer verdwijnt. Jaarlijks gebruiken we meer dan 400 liter water om te koken. Bepaalde vaatwasmachines verbruiken tot wel vijftien liter water per cyclus. Smappee meet in real time het energieverbruik in je woning en stuurt die gegevens rechtstreeks naar je smartphone. Op die manier kun je energievreters, zoals inefficiënte vaatwasmachines en geldverslindende boilers, meteen opsporen. Dankzij de nuttige inzichten van Smappee en de innovatieve Comfort Plugs™ kunnen boilers en toestellen die water verbruiken, worden uitgeschakeld als je ze niet gebruikt. Zo kun je water, energie en geld besparen.

Je kunt thuis heel wat doen om zuiniger om te springen met water. Wij helpen je graag een eindje op weg. Met deze slimme tips bespaar je water en energie, en draag je bij aan een duurzame watervoorziening voor iedereen.

1. Neem een douche in plaats van een bad en blijf er minder lang onder staan. Gemiddeld verbruik je bij een douchebeurt tien liter water per minuut. Minder lang douchen is dus een goede manier om water te besparen.

2. Gebruik een Comfort Plug™ om je boiler uit te schakelen als je hem niet gebruikt.

3. Draai de kraan dicht als je je tanden poetst. Bij een lopende kraan kan het waterverbruik oplopen tot acht liter per minuut.
4. Gebruik je wasmachine en vaatwasser alleen als ze helemaal gevuld zijn.

5. Controleer altijd het label als je toestellen koopt die water verbruiken, en kies altijd voor het energiezuinigste toestel.

6. Zet een kom in de wasbak. Een kom is bijvoorbeeld handig om de vaat te doen. En het water dat wordt opgevangen bij het wassen van groenten en fruit kun je aan de planten geven.

7. Gebruik kookpotten met de juiste afmetingen en zet altijd het deksel erop. Zo verdampt er minder water en hoef je dus niet telkens water toe te voegen.

8. Controleer of er lekken zijn in je woning. Blijft het toilet doorlopen? Heb je een druppende kraan? Door lekken te repareren kun je jaarlijks tot 19.000 liter water besparen.

9. Spoel vuile borden niet af, maar veeg ze voor het afwassen even schoon. Zo kun je tot acht liter water per minuut besparen.

10. Houd bevroren voedingsmiddelen niet onder de kraan om ze te ontdooien. Zo kun je tot acht liter water per minuut besparen.