Denise Bauer met Hans Delabie & Stefan Grosjean

Kortrijk, 17 november 2015 – Tijdens een rondetafelgesprek over energie-efficiëntie is de Amerikaanse ambassadrice Denise Bauer aangenaam verrast door Belgische spitstechnologie. De ambassadrice wou in aanloop van de klimaattop in Parijs weten wat ondernemers in ons land doen voor het klimaat. Ze bracht daarom een bezoek aan het Kortrijkse Smappee en had er een gesprek met experten in energie-efficiëntie. Maar het was vooral de slimme energiemonitor van Smappee, die consumenten en bedrijven helpt om bewuster om te gaan met energie, die zichtbaar indruk maakte.

Smappee, de Kortrijkse start-up gespecialiseerd in innovatieve oplossingen voor duurzamer energieverbruik, organiseerde het rondetafelgesprek op vraag van V.S.-ambassadrice Bauer. Zij wou weten wat consumenten en bedrijven dankzij nieuwe technologie kunnen doen om efficiënter met energie om te gaan. Tijdens het rondetafelgesprek kwam Denise Bauer in contact met een ander soort ambassadeur. Serge de Gheldere is ‘klimaatambassadeur' voor Al Gore. Met zijn bedrijf Futureproofed helpt hij bedrijven en steden te kiezen voor een fossiel-vrije, duurzame economie.

“Dit bezoek aan Smappee en het rondetafelgesprek zijn uitstekende manieren om te leren wat Belgische bedrijven doen in de strijd tegen klimaatsverandering in de aanloop van de klimaattop in Parijs”, vertelt Ambassadrice Denise Bauer. “Het Climate Action Plan van president Obama vraagt om grondige inspanningen in energie-efficiëntie in de Verenigde Staten. Het zijn het soort energiebesparingen waarbij producten als Smappee kunnen helpen. Verhoogde efficiëntie drukt de kosten, maakt ons minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en draagt bij tot de transitie naar een CO2-arme economie. Innovatieve ideeën zoals ik ze hier vandaag heb gezien, zijn essentieel om het klimaatprobleem op een haalbare en economisch interessante manier aan te pakken.”

Het bezoek van ambassadrice Bauer startte met een demonstratie van Smappee, de eerste slimme energiemonitor. Met één sensor, aangebracht met een eenvoudig klemmetje op de hoofdkabel, kunnen consumenten hun elektriciteitsverbruik, sluimerverbruik en opbrengst van zonnepanelen weergeven op hun smartphone of tablet. Bovendien is Smappee het eerste toestel dat het energieverbruik van afzonderlijke elektrische apparaten kan monitoren. Allemaal met één sensor.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het monitoren van energieverbruik op huisniveau leidt tot een besparing van 12%. Doordat bij Smappee het energieverbruik op toestelniveau in beeld komt, is een besparing mogelijk tot 30%. Zo kan je het toestel al op één jaar terugverdienen.

“Door dit innovatieve stukje technologie kunnen consumenten maar ook kmo’s hun energiefactuur drastisch verminderen”, vertelt Stefan Grosjean, oprichter van Smappee. “Gezien de klimaatsverandering zullen energiebesparingen een steeds belangrijkere plaats krijgen. Smappee maakt dit voor gebruikers zo intuïtief mogelijk door in realtime inzicht te geven in energieverbruik, zelfs tot op toestelniveau.”