Smappee deelt geheimen van zijn succes met lezers van De Standaard

Vorig jaar werd Smappee door Deloitte verkozen tot Rising Star 2014.  Dit is een mooie erkenning, als je weet dat er 50 snelgroeiende technologische bedrijven waren genomineerd voor de Award.   Als winnaar werd CEO en oprichter van Smappee Stefan Grosjean, samen met een aantal andere succesvolle bedrijfsleiders, door De Standaard geïnterviewd over het hoe en wat van een succesvolle start-up. 

In de reeks kwamen vijf bouwstenen van een startende onderneming aan bod. Het is met trots dat Smappee zijn ervaringen deelt met andere entrepreneurs.

Hoe vind je het gat in de markt?

Starten vanuit wat je denkt een subliem idee te zijn, of vanuit en techneutenvisie is niet voldoende. Hoe goed het idee je ook lijkt, er moet altijd eerst worden afgetoetst of er ook een behoefte is, of er ook vraag is naar je product.  Pas dan kan je spreken van een gat in de markt en heeft je onderneming kans op slagen.

Hoe overtuig je geldschieters?

Vooraleer je als startende onderneming investeerders aanspreekt,  moet je een grondige oefening maken :  een volledig beeld van waar je naartoe wil,  duidelijkheid omtrent het product én een risicoanalyse.  Je kan geen 20 keer bij een geldschieter gaan aankloppen, dus een goede voorbereiding van je dossier is cruciaal.

Hoe werf je de juiste mensen aan?

Als je streeft naar kwaliteit, innovatie en snelle vooruitgang, is het van groot belang een team van mensen rondom je te verzamelen die perfect op elkaar zijn afgestemd.  De juiste mensen en het juiste plan zijn al goed voor 50 % van het succes.

Hoe belangrijk is een netwerk?

Het juiste netwerk kan een extra dimensie toevoegen aan een team.  Goede mensen voor de boekhouding,  de juiste financiële experts en HR-specialisten zorgen er op hun beurt ook weer voor dat alles sneller vooruit gaat.

Lokaal of internationaal?

Als je een product lanceert, moet je het in een eerste fase altijd lokaal testen.  Wel hou je er bij de ontwikkeling beter al rekening mee dat het op termijn globaal moet kunnen worden ingezet.

Wil je de reeks volledig bekijken?  Dat kan via deze link.