2016 goals

5 januari 2016  - We zitten begin de maand januari en de eerste goede voornemens liggen op tafel.  We gaan in ieder geval minder eten en meer sporten. Goed voor je eigen energiehuishouding, maar hoe zit het met je energieverbruik in huis? Hoe draag jij bij aan een beter milieu? En tegelijkertijd aan een beter gevulde portemonnee na de drukke en dure decembermaand? Vijf tips hoe je energie én kosten bespaart:

1. Real-time inzicht zorgt voor gedragsverandering

Het kan misschien wat belerend en vermoeiend overkomen: energie besparen. Je denkt al snel aan geitenwollensokkentypes die hun verwarming standaard op 18 graden hebben staan. Brrrr, je moet er niet aan denken. Maar wist je dat inzicht in energieverbruik, dus wanneer welk apparaat hoeveel gebruikt, al zodanig veel invloed heeft op je gedrag dat je gemiddeld 8,4 procent energie bespaart? En real-time inzicht maar liefst 12 procent? Wetenschappelijk onderzoek heeft dat aangetoond. Natuurlijk, je moet er wel wat voor doen, maar door dagelijks of wekelijks  gegevens daarover te ontvangen via sms op hun smartphone, worden gebruikers zich veel bewuster van hun gebruik en vooral waar eenvoudig bespaard kan worden. Daar op handelen is dan heel eenvoudig.

2. Van ‘altijd aan’ naar ‘aan wanneer nodig’

Sommige apparaten die altijd ‘aan’ staan, hoeven dat niet. Ik bedoel niet eens echt ‘aan’, want zelfs stand-by vreten de meeste apparaten heel veel energie. In kosten uitgedrukt wordt het nog duidelijker: als je een gameconsole een jaar lang 24 uur per dag op stand-by laat staan, dan verbruikt het tot 40 euro aan energie. Zonde toch?

Inzicht in dit verbruik zorgt ervoor dat gebruikers deze apparaten sneller helemaal uitzetten. Zo blijkt uit onderzoek onder de Europese gebruikers van de Smappee Energiemonitor dat na een half jaar meer dan vijf procent minder sluimerverbruik werd verbruikt door deze apparaten uit te zetten. Sommige toestellen kunnen natuurlijk niet uit, maar een gameconsole, een televisie of computer hoeven natuurlijk alleen maar aan als je ze daadwerkelijk gebruikt. Doe daar je voordeel mee!

3. Inzicht in de geheime energievreters

Stand-by-apparaten zijn dus eigenlijk ook energievreters, maar wat als je inzicht kon krijgen in nog meer apparaten die stiekem energie vreten. Eigenlijk is het raar dat we zo weinig inzicht hebben in ons energieverbruik, terwijl we wel die transparantie eisen van onze supermarktaankopen en telefoonrekening. Door een intelligente energiemonitor te installeren, weet je welk apparaat het meeste energie verbruikt én welk prijskaartje eraan hangt. Omdat je meer inzicht hebt in de huidige kosten, die kunt afwegen tegen de investering en wat het je in de toekomst zal opleveren, kun je ook gelijk slimmer nieuwe apparaten kopen.

4. Onderweg je koffiezetmachine uitzetten

Kijk, hoe goed je goede voornemens ook zijn, het kan natuurlijk een keer voorkomen dat je vergeet het koffiezetapparaat uit te zetten. Door de inzet van slimme energiemonitoren op toestelniveau en aanvullende tools kun je apparaten gelukkig eenvoudig vanaf een afstand uitzetten. Dus nooit meer terug naar huis om te checken of het écht uitstaat, maar gewoon vanaf je app bekijken én bedienen. Of natuurlijk alvast aanzetten als je onderweg bent naar huis.

5. Lange termijn gedragsverandering

Het gevaar met goede voornemens is natuurlijk dat het na een tijdje verwatert. In januari heb je alles nog netjes bijgehouden, je kijkt elke dag op je energie-app en weet precies waar je nog wat kan besparen. Je hebt dan de eerste winst al binnen en vervolgens verslapt je aandacht. Tijdens Blue Monday zie je het nut er al weer minder van in en in februari is het eigenlijk al in de vergeethoek geraakt. Eigenlijk vergelijkbaar met je nieuwe sportregime of eetpatroon: op een gegeven moment weet je het wel.

Dit gedrag kan eenvoudig voorkomen worden door automatische instellingen. Je tv gaat nog steeds helemaal uit als je naar bed gaat. En je koffiezetapparaat gaat automatisch uit als je de deur uit gaat. Voor andere apparaten of het verbruik kan een energie-app uitkomst bieden. Bijvoorbeeld door je realtime inzicht te geven van je energieverbruik en vooral tips hoe energie te besparen. Een coach dus eigenlijk. De beste motivator zal echter waarschijnlijk je energierekening zijn. Als je merkt dat je een paar honderd euro hebt bespaard door je apparaten van standby af te halen en helemaal uit te zetten, de grote energievreters aan te pakken in huis en je energiegedrag onder de loep te nemen  voelt dat pas écht goed. Laat staan dat je je ineens beseft dat je ook nog eens bijdraagt aan een beter milieu. Goede voornemens waar we als mens wat aan hebben. Laat dat nieuwe jaar maar komen!