Meer dan enkel je energieverbruik monitoren

Er is heel wat te doen rond energie besparen, rond slim met energie omgaan.  Maar begrijpen we wel waarom? En nog belangrijker, weten we ook HOE we dat moeten doen?

Ons meer bewust zijn van hoe en wanneer we in huis energie verbruiken, kan ons helpen om ons verbruik te doen dalen.  Daarmee besparen we geld en verkleinen we onze ecologische voetafdruk.  Maar hoe doen we dat nu precies?  Een slimme energiemonitor, zoals Smappee, kan daarbij handig van pas komen.

Smappee energiemonitor met de app op een smartphone

Ondertussen is er een volledig gamma aan slimme energie meters op de markt om je energieverbruik te meten en om energieverspilling tegen te gaan.  Ook op het web zijn er heel wat tips en adviezen te vinden om je te helpen zorg dragen voor het milieu én voor je maandelijkse elektriciteitsrekening. Iedereen weet ondertussen dat we toestellen beter uitschakelen en de stekker van ongebruikte apparaten best uit het stopcontact halen.  Maar zijn er nog andere efficiënte manieren om aan energiebeheer te doen ?

We zetten de 3 mogelijkheden op een rijtje :  traditionele / mechanische modellen, slimme energie meters en slimme energie monitors, zoals Smappee.

1. Traditioneel

Traditionele energiemeters houden voortdurend bij hoeveel elektriciteit je in huis verbruikt.  De meterstand wordt maandelijks, semestrieel of, zoals bij ons, jaarlijks opgenomen en je krijgt de rekening toegestuurd voor de verbruikte energie.  Traditionele energiemeters zijn overwegend mechanisch, wat betekent dat ze de neiging hebben om na een tijdje trager te gaan werken en minder precies te zijn.  Bovendien moeten ze jaarlijks  worden onderhouden en moet er iemand langskomen om de meterstand op te nemen.

2. Slimme energiemeters

Slimme meters gaan een stapje verder en tonen je hoeveel energie je precies verbruikt.  Geen schattingen meer met een slimme energiemeter : hij stuurt de exacte energiegegevens meteen door naar de leverancier.   Je kan dus op je twee oren slapen : je betaalt enkel voor de energie die je ook effectief gebruikte en komt niet voor onaangename verrassingen te staan.

3. Smappee

Smappee doet er nog een schepje bovenop : je krijgt een realtimeoverzicht van je energieverbruik, rechtstreeks op je smartphone.  Smappee registreert elke kilowatt die je verbruikt :  duidelijker kan het niet zijn.

Daarenboven kan Smappee je energieverbruik per apparaat meten, dankzij de unieke elektronische handtekening van je huishoudtoestellen.  Hiermee is hij enig in zijn soort. Zo kom je te weten wie of wat de energievreters zijn in je huis, van slechtwerkende diepvriezers tot elektriciteitsverslindende tieners.  Je ontdekt welke toestellen minder efficiënt zijn en je kan er meteen mee aan de slag.  Misschien ga je hierdoor wel spaarlampen gebruiken, of koop je een energiezuinigere diepvries.  Of je wordt er nog eens aan herinnerd dat je het licht beter uitdoet wanneer je de kamer verlaat.  Zo kunnen Smappee-gebruikers tot 30% besparen op hun maandelijkse elektriciteitsrekening.

En nu komt het ! Ondanks de recente technologische ontwikkelingen op het vlak van energie, ondanks het invoeren van slimme meters of slimme energiemonitors, jagen we er nog steeds massaal veel meer elektriciteit door dan nodig is. Blijkbaar volstaat die nieuwe technologie alléén niet om ons gedrag bij te sturen.  Als we willen dat slimme energie monitors ook werkelijk een meetbare verandering teweegbrengen, moeten ze ons helpen om nieuwe gewoonten aan te leren én te onderhouden.  Want geef toe, wie kent dat nu niet?  Die goede voornemens bij het begin van het nieuwe jaar , waarbij we enthousiast gaan sporten of starten met Franse les,  om het dan enkele weken later voor bekeken te houden.

Gelukkig is Smappee een slimme energie monitor die bewijst dat het wél kan.  Smappee wil niets liever dan je te helpen om je gedrag aan te passen. Smappee zorgt voor exacte energiemetingen en moedigt je tegelijkertijd aan om energiezuinige beslissingen te nemen en de juiste acties te ondernemen, door je tips en gepersonaliseerd advies te geven via je smartphone. Deze motiverende en complete aanpak zorgt ervoor dat Smappee-klanten tot 30% besparen op hun energierekeningen.

Wil je ook tot 30% besparen op je elektriciteitsrekening ?

Ontdek hoe Smappee je daarbij kan helpen >