... en plunderen onze rekening. Tijd voor actie!

De Belgische overheid maakt geen goede beurt als het over klimaatakkoorden gaat. Niet alleen kregen we op de top in Parijs de award van Fossil of the Day, amper enkele maanden later hinken we al achterop bij de uitvoering van het klimaatakkoord dat daar werd afgesloten. Als burger zit er niks anders op dan te kijken wat wij als consument zelf kunnen doen. In een ideale wereld geven beleidsmakers het voorbeeld, maar in dit geval moeten we het omgekeerde doen.

Sluimerverbruik

stille verspillersÉén van de boosdoeners in huishoudelijk energieconsumptie is gelukkig vrij eenvoudig en zonder verlies aan comfort onder controle te krijgen. Een groot deel van de elektrische apparaten in ons huis verbruikt immers energie, zonder dat we er iets aan hebben. Het is het zogenaamde sluimerverbruik. Eigenlijk weten we dit allemaal: een tv in standby verbruikt energie. We weten het, en toch laten we hem in standby staan. Een belangrijke reden daarvoor is dat we over onvoldoende informatie beschikken. Uit onderzoek blijkt dat wie over realtime feedback beschikt van zijn energieverbruik (niet enkel sluimerverbruik), automatisch overgaat tot een besparing van 12%. We moeten met onze neus op de feiten geduwd worden.

CO, 'De Stille Doder'

CO-vergiftiging maakte in de jaren ’90 in ons land elk jaar meer dan 40 doden. Dat aantal is ondertussen gehalveerd. De reden daarvoor is dat nieuwe toestellen veiliger zijn, maar het is ook het resultaat van doorgedreven preventiecampagnes. Iedereen kent CO ondertussen als “De Stille Doder” en dàt is de reden waarom mensen hun kachel laten nakijken, of hun oude boiler vervangen door zo’n nieuw, veiliger exemplaar.

Gedragswijziging

Hetzelfde is nodig voor energieverbruik. Ook daar is een mentaliteitsverandering nodig, zodat er een gedragsverandering komt. Bij gebrek aan campagne tegen stille verspillers, voer ik ze hier. Dan heb ik het over energievreters zoals oude koelkasten en televisies en een algemene gedragswijziging: laat je was buiten drogen, warm enkel het water op dat je echt nodig hebt, laat je wasmachine draaien op lagere temperatuur,…

De meest eenvoudige gedragswijziging is echter die voor het sluimerverbruik. Een gameconsole die een heel jaar in standby staat, kost 50 Euro per jaar. Digitale decoders worden zelden uitgeschakeld. Nochtans kan hun standby-verbruik tientallen watts bedragen. Het jaarverbruik kan oplopen tot ruim 250 kWh per jaar. Dat is 55 euro. Een miniboiler: 30 euro. Een espressomachine die blijft aanstaan: 8 euro per jaar. Tel maar op en je komt aan honderden euro’s per jaar, gewoon door je apparaat uit te schakelen, of met timers te bedienen.

Minder (sluimer)verbruik, minder CO2-uitstoot!

Het spreekt voor zich dat als mensen met hun neus op de cijfers gedrukt worden, ze enkele honderden euro’s kunnen besparen op hun elektriciteitsfactuur. En gezien onze energie verre van groen is, zouden we zo ook een pak CO2 kunnen vermijden. Wie zijn digitale decoder aan laat staan tussen televisiemomenten in, stoot 130 kg CO2 per jaar uit. Dat is even vervuilend als 500 kilometer met een kleine wagen afleggen.

We hebben dit met Smappee eens gemeten. Smappee is een toestel waarmee gebruikers hun energieverbruik in realtime kunnen zien. Uit de big data kunnen we echter interessante gegevens afleiden. 6 maanden na de installatie van zijn Smappee, bespaart de gemiddelde Belg 4,27% op zijn sluimerverbruik in vergelijking met de eerste maand. Nederlanders doen nog beter, zij besparen 8,93%. We hebben het dan enkel en alleen nog maar over het sluimervebruik, binnen de eerste maand, door dus eenvoudigweg je televisie, radio, pc of printer wat vaker volledig uit te schakelen.

Als we willen dat de Belg zorgvuldiger met zijn energieverbruik omgaat, dan zullen we hem voldoende informatie moeten bezorgen. We hebben de afgelopen tien jaar niet alleen met CO2 leren omgaan door informatiecampagnes, maar ook leren sorteren, stoppen met roken en feesten met BOB. Allemaal zaken waarvan we wel wisten dat het slecht voor ons was, maar toch geen verantwoordelijkheid in nemen. Het is tijd dat we dat ook voor energieverbruik doen. En laten we beginnen met het eenvoudigste: de stille verspillers.