"Uitvinden en innoveren houdt mij foolish and hungry" - Stefan Grosjean, CEO van Smappee

"Je kunt de puntjes niet verbinden als je vooruitkijkt. Dat kan alleen als je achteromkijkt. Je moet er dus op vertrouwen dat de puntjes op een of andere manier verbonden zullen worden in de toekomst." 

Dat zei Steve Jobs in zijn beroemde ‘Connecting the dots’ toespraak in Stanford in 2005, en afgaande op de 25 miljoen views op YouTube ben ik absoluut niet de enige die onder de indruk was en erdoor geïnspireerd raakte. En toen ik mijn eigen 'puntjes' met elkaar verbond, realiseerde ik me dat Smappee niet het licht zag in 2012 (toen we onze energiemonitor lanceerden), maar vele jaren eerder. Het zaadje dat later zou uitgroeien tot Smappee werd geplant toen ik 12 was, en verwoede pogingen ondernam om onderzeeërs, motoren en robots uit te vinden.

Mijn helden waren, en zijn nog steeds, mensen als Jules Verne en Nikola Tesla. Dromers, maar met een visionaire blik. Jules Verne voorspelde de maanlanding 100 jaar voordat ze werkelijk plaatsvond. Nikola Tesla werkte een eeuw geleden al aan draadloze technologie. 

Toen ik 12 was, probeerde ik een onderzeeër te bouwen in mijn slaapkamer. Ik heb de bouwplannen nog steeds. De motor moest uitsluitend draaien op water, hij zou enkel energie nodig hebben om op te starten. Zodra de motor liep, zou je verder geen energie meer nodig hebben. "Dit is de motor van de toekomst. Met deze motor bespaar je écht energie", schreef ik onder de tekeningen.

Steve Jobs zei dat je de puntjes moet verbinden om erachter te komen waar je hart écht ligt. Zoals het genie achter Apple het omschreef: stay foolish, stay hungry. Na al die jaren is er nog steeds niets dat ik leuker vind dan nieuwe dingen uitvinden. Het houdt me foolish and hungry. Dingen gebeuren niet zomaar - je moet ze laten gebeuren. 

Maar tegelijkertijd leerde ik al heel vroeg om na te denken over wat andere mensen nodig hebben. Ik gaf mijn zusje een elektrische schok als ze een fout maakte in haar wiskundehuiswerk, en dat werkte fantastisch. Maar al snel ging ik mijn passie voor computers en elektronica gebruiken op een nuttigere en winstgevendere manier. Toen ik 16 was, kocht ik met het geld van mijn eerste vakantiejob een computer. In plaats van te voetballen met mijn vrienden ontwikkelde ik software voor een boekhouder in onze buurt, en leerde zijn medewerkers ermee werken. Ik was een éénmanshelpdesk, met een computer van 4kB.

Steve Jobs ontwikkelde de iPhone en iPad niet alleen omdat hij dat leuk vond. Hij liet zich leiden door de behoeften van de consument.

Wat als …?

De energiemonitor Smappee ontstond uit een vergelijkbare behoefte. In 1991 richtte ik EnergyICT op, een bedrijf dat ik 20 jaar later verkocht aan het Duits-Amerikaanse Elster, een fabrikant van meters voor elektriciteit, water en gas. EnergyICT voerde energiemetingen uit voor grote industriële organisaties. Voor Tesco, de grootste supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk, volgden we de gegevens van 10.000 meters om de grootste energievreters te identificeren. We slaagden erin om het energieverbruik te verminderen met 20%. Je moet bedenken dat Tesco verantwoordelijk was voor 1,5% van het totale energieverbruik in het Verenigd Koninkrijk. Ons resultaat betekende dus een energiebesparing van 0,75% voor het hele land! We werkten ook voor Walmart. Deze Amerikaanse supermarktgigant verbruikte evenveel energie als half België. 

Dat zette me aan het denken. Ik heb altijd sterk geloofd in een energietransitie, een overgang naar een toekomst met 100% hernieuwbare energie. Wat zou er gebeuren als we de consument een centrale plaats gaven in die energietransitie? Wat zou er gebeuren als we hem in staat stelden zijn eigen energieverbruik te beheren? Smappee wilde huiseigenaren onafhankelijkheid en controle geven over hun eigen energieverbruik en -productie. Het systeem zou het verbruik van alle belangrijke toestellen meten in real time, zodat de huiseigenaar precies kan zien welke toestellen de grootste energievreters zijn. Consumenten zouden zo hun energieverbruik kunnen verminderen, zonder in te boeten aan comfort. Ze zouden maximaal kunnen gebruikmaken van zelf geproduceerde zonne- en windenergie. Ons einddoel? Van iedere woning een gedecentraliseerde energiehub maken. 

Dat is wat ik in gedachten had. Toen de moderne technologie het eenmaal mogelijk maakte om een betaalbare, praktische en mooi vormgegeven oplossing te ontwikkelen, gingen we ervoor. Ik wilde absoluut de eerste op de markt zijn: het origineel is immers altijd beter dan de kopie. Smappee geeft consumenten inzicht in hun energieverbruik met behulp van realtime-energiemetingen die laten zien waar energie wordt gebruikt. Met ons toestel en de bijbehorende app kunnen consumenten heel wat geld en energie besparen, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort. Smappee geeft de consument het voortouw in de duurzame energierevolutie, en beloont hem voor zijn voortrekkersrol. 

David tegen Goliath

Frustratie was een van de belangrijkste drijfveren achter de oprichting van Smappee. Ik was niet tevreden over de manier waarop de energiemarkt werkt en de grote energiebedrijven omgaan met de consument. Energiefacturen zijn tegenwoordig zo ingewikkeld dat geen enkele consument meer begrijpt wat hij eigenlijk verbruikt en waar hij nu echt voor betaalt. Smappee helpt de consument om door de bomen het bos weer te zien, en geeft hem de controle over zijn eigen verbruik. Ik voel me een beetje als David die het opneemt tegen Goliath. Dat heeft waarschijnlijk te maken met mijn West-Vlaamse achtergrond. West-Vlamingen zijn koppig en eigenwijs, en we schoppen graag zo nu en dan eens tegen de schenen van de grote jongens.

Dat is ook de reden waarom Smappee opereert vanuit Kortrijk. Je weet het natuurlijk nooit, maar op dit moment zien we er de noodzaak niet van in om te verhuizen naar de andere kant van de wereld. Tot nu toe konden we alles wat we nodig hadden dicht bij huis vinden. Mijn familie woont hier, er is heel wat lokaal talent en we kunnen rekenen op een heel netwerk van kleine en middelgrote ondernemingen om al onze behoeften te dekken. Design, packaging ... besteden we uit aan lokale ondernemers. We zijn klein, maar ongelooflijk dynamisch en flexibel. Kortrijk is uiteraard geen Silicon Valley, en West-Vlaanderen is Californië niet. Maar samen met alle andere ondernemers hier in de buurt zijn we net zo goed als Apple.

Stefan Grosjean, oprichter/CEO Smappee Heb je zelf interessante ideeën die je met ons wilt delen? Mail ons welke topics jou bezighouden: j.vanneste@smappee.com