deel-de-smappee-ervaring-mel-leeOp welke manier halen onze Smappee gebruikers het beste uit hun eigen Smappee-toestel? Nieuwsgierig als we zijn, besloten we enkele gebruikers te vragen om hun persoonlijke ervaringen met ons te delen. Tweede aan de beurt is Mel Lee, die met haar man en 2 jonge tieners in New York woont. Na lange tijd aan het hoofd van een ingenieursteam gestaan te hebben, blijft ze nu thuis om voor de kinderen te zorgen. In haar vrije tijd houdt ze van joggen, DIY en modelauto’s verzamelen. Nieuwsgierig welke plaats Smappee inneemt in haar drukke dagelijkse leven? 

Hoe heb je Smappee ontdekt?
Ik wilde mijn energieverbruik slimmer gaan monitoren. Na nogal wat opzoekingswerk over slimme toestellen, kwam ik de Smappee energiemonitor tegen. Ik koos vooral voor Smappee omdat de solar versie zeer interessant is. Andere merken bieden de benodigde stroomklemmen afzonderlijk aan, terwijl het Smappee solar pakket een simpele “plug and play” is met alle bijhorende klemmen reeds inbegrepen.

Hoe vaak bekijk jij de data die jouw Smappee verzamelt?
Toen ik de Smappee net ontvangen en geïnstalleerd had, bekeek ik de data echt dagelijks. Na een tijdje had ik wel door dat de monitor vlot en correct werkte, en kon ik overschakelen naar een wekelijkse check. De Smappee app is heel handig om zeker te zijn dat de elektronische huishoudtoestellen zich niet misdragen. Zo heb ik bijvoorbeeld ontdekt dat CFL-lampen echt buitensporig veel verbruiken. Ik heb die dan ook meteen vervangen door LED-lampjes in alle kamers waar we vaak verlichting gebruiken, zoals de woonkamer en de kinderslaapkamers.

Energy dataCFL-lampen zijn inderdaad zeer energieslurpend. Fantastisch dat je die meteen kon achterhalen! Heb je ook iets aan je sluimerverbruik kunnen doen?
Mijn kinderen zijn op een leeftijd waar tablets en smartphones overal en altijd gebruikt worden. Omdat die toestelletjes voortdurend gebruikt worden, moeten ze ook meermaals per dag opgeladen worden. Om onnodig energieverbruik tegen te gaan (bijvoorbeeld als de tablet of smartphone al volledig opgeladen en losgekoppeld is van de lader, maar de lader wel in het stopcontact blijft zitten), heb ik mechanische timers geïnstalleerd voor alle opladers in huis. Ook televisietoestellen blijven nu nooit meer in stand-by modus staan: alle toestellen worden volledig uitgeschakeld als we ze een tijdje niet meer gebruiken.

Ik ben heel nieuwsgierig te horen wat je het meest waardeert van Smappee.
Ik hou vooral van de app; alles wat ik wil weten over mijn huishouden kan ik in een oogopslag aflezen vanop mijn smartphone. Zo heb ik ooit vergeten de loopband af te zetten. Ik had vrij snel door dat de ‘sluimer’-bubbel in mijn app veel groter was dan anders. Ik ging meteen op zoek naar de dader en ontdekte zo dat de loopband in onze kelder nog aanstond. Als je kijkt hoe drastisch de blauwe grafiek gestegen was sinds die vrijdag, kan je je wel inbeelden hoe blij ik was de schuldige zo snel gevonden te hebben.  

Zou je Smappee aanbevelen bij familie en vrienden?
Ik raad Smappee aan voor iedereen die te maken krijgt met hoge energiefacturen. Ik ben er zeker van dat alle Amerikanen het met me eens zijn als ik zeg dat het elektriciteitsverbruik in de zomer gewoon compleet doorslaat! Vrijwel iedereen gebruikt dan namelijk airconditioning, en dit verbruikt echt ongelooflijk veel elektriciteit. Het was pas toen ik de data in de Smappee-app te zien kreeg, dat ik doorhad wat het aandeel van de airconditioning was in mijn veel te hoge energiefactuur. Het is echt onvoorstelbaar wat je allemaal over bepaalde toestellen ontdekt. Dus, als je controle wilt krijgen over je energieverbruik thuis: Smappee wordt warm aanbevolen.