Smappee gaat over meer dan over besparen alleen. De slimme app beschikt over een aantal features om ons het leven gemakkelijker te maken. Zo kunnen we op elk moment ons huis in het oog houden en zelfs toestellen van op afstand bedienen. We lieten Hans Delabie, één van de bezielers en co-founder van Smappee, al eerder aan het woord. Toen gaf hij ons heel wat bruikbare tips om energiezuiniger te gaan leven. Eens zien wat hij over de Smart Home features te vertellen heeft.

Electricity, solar, gas and waterMr. Delabie, hoe maakt u gebruik van de Smappee Smart Home features?
In mijn thuiskantoor heb ik een Comfort Plug met verdeelstekker voorzien, waar vier apparaten ingeplugd zijn : de lader van mijn laptop, mijn draagbare telefoon, mijn back-up harddisk en de printer. Ik heb de trigger ‘locatie verlaten’ in de app zo ingesteld dat deze apparaten automatisch worden uitgeschakeld van zodra ik meer dan 600 m van mijn huis verwijderd ben. Dan hoef ik daar nooit aan te denken en bespaar ik toch mooi meer dan 10 Watt.

Een andere Comfort Plug gebruiken we tijdens de kerstperiode voor de kerstverlichting. We doen dit niet zozeer met het oog op besparen, het was een ideetje van mij om mijn vrouw een plezier te doen. Zodra Smappee de elektrische garagepoort detecteert, gaan de lichtjes van de kerstboom branden. Zo komt mijn vrouw altijd in een gezellige woonkamer binnen, ook als er niemand thuis is. Bovendien hebben we in de app ook de functie ‘inactivity’ ingeschakeld. Als Smappee ziet dat er heel weinig elektrische activiteit in huis is, concludeert hij dat we óf slapen, óf weg zijn, en worden alle apparaten in de woonkamer automatisch uitgeschakeld. En zo ook de kerstverlichting!

Is het consulteren van de Smappee-app deel van uw dagelijkse gewoontes geworden?
Ja zeker! Onlangs hadden we nog iets voor. We hadden naar een cd geluisterd en toen die was afgespeeld, had niemand eraan gedacht om de cd-speler en versterker, die in een ingebouwde kast staan, uit te zetten. Toen ik de volgende morgen het bollenbad raadpleegde, zag ik dat ons sluimerverbruik met 50 Watt omhoog was gegaan. Er moest ergens een apparaat aan blijven staan zijn! Zonder Smappee had die versterken en cd-speler misschien wel nog dagen onnodig op gestaan, én ons geld gekost!

Als ik het huis voor langere tijd verlaat, of zelfs soms gewoon ’s morgens voor ik naar het werk vertrek, doe ik een quick check in de app, via het bollenbad. Als de grijze en blauwe bol even groot zijn, dan weet ik dat alle toestellen zijn uitgeschakeld.

En wanneer ik de app zéker gebruik, is op vakantie. Dan kijk ik dagelijks of alles thuis nog in orde is. Ik doe dat voornamelijk om te zien of mijn diepvries goed blijft werken. Want een diepvries die het midden in een vakantie laat afweten, zorgt voor een minder aangename thuiskomst. Met Smappee hoef ik me daar geen zorgen over te maken.  Bovendien ga ik ook altijd na of ik geen lichten aan of uit zie gaan, want dat zou betekenen dat er ongewenste bezoekers in huis zijn. Op die manier geeft Smappee me toch een zekere gemoedsrust, ook als ik op vakantie ben.

Welke feature van de Smappee energiemonitor vindt u het interessantst?
Het kan banaal klinken, maar voor mij is dat het bollenbad. Daar zie je in één oogopslag wat er gebeurt in je huis. Je kan er het sluimerverbruik in de gaten houden en je ziet meteen of er toestellen zijn blijven aan staan. Elke Watt sluimerverbruik kost 2€ per jaar. Dus meer hoef ik er niet over te zeggen, zeker? 

Ook de opbrengst van onze zonnepanelen hou ik in het bollenbad in realtime in de gaten. Sinds we ons energieverbruik terugschroefden van 5100 naar 3900 kWh, heb ik trouwens geen 500 kWh meer tekort, maar 700 kWh te veel.  

Het mooie aan Smappee is voor mij dat het onzichtbare zichtbaar wordt. Je ziet exact wat er in je huis gebeurt en soms ontdek je dingen die je anders nooit zou weten. En het fijne is, Smappee legt je niets op. Je kiest volledig zelf wat je ermee doet!